Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Huurders van Woonstad met zonnepanelen houden voordeel

26 maart 2025

De salderingsregeling voor zonnepanelen stopt per 1 januari 2027. Dit betekent dat zonnepanelen in de toekomst minder financieel voordeel opleveren. Dit geldt ook voor huurders van Woonstad.

Zonnepanelen op dak

Woonstad plaatste de zonnepanelen ooit gratis en onze huurders betalen hier geen servicekosten voor. Dit betekent dat onze huurders met zonnepanelen altijd een voordeel houden. Door overheidsbeleid en energiemaatschappijen wordt dit voordeel wel minder, per 1 januari 2027.

Zonnepanelen geven nog steeds voordeel voor onze huurders. Om deze reden gaan wij niet in op verzoeken om de zonnepanelen weg te halen.

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling betekent dat als je met je zonnepanelen meer stroom opwekt dan je direct verbruikt, je die overtollige stroom kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet. Aan het einde van het jaar wordt het overschot verrekend met de stroom die je hebt afgenomen.

In feite krijg je met de salderingsregeling alle opgewekte stroom die je per jaar levert aan het net terug bij afname. Voor stroom die je “te veel levert” krijg je een vergoeding.

Afhankelijk van je energiemaatschappij betaal je voor energie die je teruglevert aan het net een kleine heffing. Maar, door de salderingsregeling ontvang je hier ook een vergoeding voor. Zo is er altijd een financieel voordeel.

Wat betekent het afschaffen van de salderingsregeling voor huurders van Woonstad?

Met het afschaffen van de saldering bestaat het voordeel alleen nog uit de opgewekte stroom die je direct zelf gebruikt. De verwachting is dat je geen vergoeding krijgt of kosten hebt aan overtollige energie die je aan het net levert. Dit betekent dat de opbrengsten met ongeveer 70% dalen. Door elektrische apparaten te gebruiken

wanneer de zonnepanelen het meest opwekken, kan het financieel voordeel groter worden. Zet je elektrische apparaten dus aan wanneer de zon schijnt, voor zoveel mogelijk voordeel.

Waarom schaft de regering de salderingsregeling af?

De salderingsregeling is in 2004 ingevoerd als een subsidie om het aantal zonnepanelen te vergroten. Dit is belangrijk voor de energietransitie. Dit heeft effect gehad: ongeveer 1 op de 3 woningen in Nederland heeft zonnepanelen. Dit grote succes heeft ook nu negatief effect voor de netbeheerders: door de grote hoeveelheid zonnepanelen is op zonnige dagen de kans op netcongestie (bereiken van de maximale capaciteit van het stroomnet) en een scheve balans groot. Om dit te voorkomen moeten netbeheerders kosten maken. Die kosten betalen alle afnemers (dus ook mensen zonder zonnepanelen) van energie.

Door de salderingsregeling af te schaffen, komen deze kosten te liggen bij de huishoudens met zonnepanelen. Wel is de bedoeling om een financieel voordeel te behouden. De opbrengsten van zonnepanelen blijven hoger dan de kosten. Het duurt wel langer om de kosten terug te verdienen.

Gaat Woonstad verder met zonnepanelen plaatsen?

Woonstad stopt met het plaatsen van zonnepanelen bij huurders. De kosten wegen niet meer op tegen de afgenomen opbrengsten. Projecten waar we bezig zijn plaatsen we de zonnepanelen nog wel.

Woonstad werkt wel aan een alternatief, namelijk een energiecoöperatie voor huurders van Woonstad: Woonsol.

Wat is Woonsol?

Het werkt als volgt. De energiecoöperatie Woonsol investeert met geleend geld (van Triodos) en de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) in zonnepanelen. Deze plaatsen we op daken van gebouwen van Woonstad. Met deze stroom kan Woonsol, via Greenchoice, een aantrekkelijke aanbieding doen.

Huurders van Woonstad kunnen lid worden voor € 1,00 (eenmalig) van Woonsol. Daarna neemt Greenchoice/Woonsol contact met je op en doet je een mooi aanbod. Dit aanbod kun je dan vergelijken met je huidige stroomcontact. Zo kun je altijd kiezen voor de optie die voor jou het beste is.

Meer weten?

Ga dan naar de website van Woonsol. Wil je lid worden? Klik dan op deze link en meld je gelijk aan.

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.